Categories
sport

TT – Isle of Man

De TT op Isle of Man, de gevaarlijkste stratenrace ter wereld, geldt als het mekka van de motorsport. De geschiedenis van de TT is er een van legendarische winnaars als Mike Hailwood, Joey Dunlop en Giacomo Agostini. En van apocriefe verhalen, zoals dat van de parkiet die overleed nadat de uitlaat van diezelfde Agostini zo oorverdovend knalde dat de parkiet van een oudere dame pardoes een hartaanval kreeg. En leidt van één-cilinder motoren met net aan drie pk en voorzien van pedalen (de machines konden heuvel­op wel wat hulp gebruiken), bestuurd door upperclass Englishmen met goggles en leren helmpjes, naar de huidige tijd, waarin racemonsters met meer dan 200 pk met gemak de 300 kilometer per uur halen.

Voor VPRO-Gids ging ik op zoek naar het geheim van de TT, op het eiland in de Ierse Zee en in Hengelo, waar Jochem van den Hoek (1988) en Olaf Romijn (1973) zich voorbereidden op wat de race van hun leven moest worden. Hier te lezen.

Leave a Reply