Categories
wetenschap

de Nacht van de nacht

Op satellietfoto’s leidt het geen twijfel: Nederland is een van de felst verlichte gebieden van de hele wereld.

Sterren zijn nauwelijks nog zichtbaar, duisternis is een vakantieherinnering. Om aandacht te vragen voor het fenomeen lichtvervuiling vinden tijdens de Nacht van de Nacht overal in het land activiteiten plaats: wandeltochten, dineren, zeilen – alles in het donker. Maar waarom is dat licht eigenlijk zo ongewenst? Als onderdeel van een groot, langlopend onderzoeksproject van het Nederlands Instituut voor Ecologie en de Universiteit van Wageningen naar de effecten van licht op planten en dieren zijn op de Veluwe, midden in het donkere bos, vier rijen van elk vijf lantaarnpalen opgesteld; elk met een andere kleur licht. ik trok ‘s nachts met onderzoeker Kamiel Spoelstra naar die wonderlijke test-site en vroeg wat het onderzoek tot nu toe opleverde.

hier het artikel in VPRO-Gids

hier de radioreportage die ik maakte voor NPO-De kennis van nu

Leave a Reply