Categories
documentaire radio

Het zwijgen van Barlo – Holland Doc Radio

23 september bij Holland Doc Radio een documentaire die ik maakte over gebeurtenissen die nu dertig jaar geleden in een kleine buurtschap in de Achterhoek plaats hadden.

Als in 1982 inwoners van het boerengehucht Barlo horen dat de Indiase guru Bhagwan Shree Rajneesh in een voormalige boerenhoeve een commune wil vestigen komen ze in opstand. Kort nadat TROS Aktua het nieuws brengt, brandt de boerderij tot op de grond af. In plaats van ‘Rajneesh-Stad’ komt op het terrein een asielzoekerscentrum. Dat AZC werd onlangs gesloten. Het terrein staat nu weer te koop, en daarmee komen pijnlijke herinneringen boven. Want binnen Barlo ontstonden spanningen die maken dat de geschiedenis nog steeds met een hardnekkig stilzwijgen wordt afgedekt. Ik groef mij in in Barlo en deed een poging dat stilzwijgen te doorbreken: hoe kon het zo mis gaan?

Holland Doc Radio Radio, Radio 1, 23 september, 21.00 uur

Leave a Reply